Dolce Vita

Ανατριχιάζεις όταν ακούς μουσική; Τότε το μυαλό σου είναι ξεχωριστό


Δημοσίευση ΣΕΠΤ 24, 2017

Ανατριχιάζεις όταν ακούς μουσική; Τότε το μυαλό σου είναι ξεχωριστό

Ο κυριότερος λόγος (και ο πιο συχνός) που ανατριχιάζουμε είναι το κρύο. Όταν κρυώνουμε οι τρίχες του κορμιού μας σηκώνονται όρθιες, μάλλον για να καταφέρουν να μαζέψουν λίγη ζέστη ανάμεσά τους. Όμως η θερμοκρασία δεν είναι ο μόνος λόγος που ανατριχιάζουμε…

Είναι πολλές οι φορές που ανατριχιάζουμε όταν δούμε κάτι συγκινητικό και ακόμα περισσότερες όταν ακούσουμε ένα τραγούδι που μιλάει στην ψυχή μας. Για διάφορους λόγους. Μάλιστα μια νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι άνθρωποι ανατριχιάζουν όταν ακούν ένα τραγούδι, τότε το μυαλό τους είναι ξεχωριστό.

Ένας τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο Matthew Sachs, αποφάσισε να κάνει την έρευνα και εξήγησε τον λόγο πίσω από την απόφασή του. «Πάντα με ενθουσίαζε το πώς μια μελωδία και η αλλαγή των τόνων της έχουν την ικανότητα να διεγείρουν όλες τις αισθήσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς του έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ανατριχιάζουν όταν ακούν τα αγαπημένα τους τραγούδια είναι μοναδικοί, αφού οι συναισθηματικές αντιδράσεις του σώματός του δρουν με έναν διαφορετικό τρόπο.

Ο Sachs ρώτησε διάφορους ανθρώπους αν νιώθουν ευφορία όταν ακούν τα αγαπημένα τους τραγούδια. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα. Το πρώτο της στάδιο ήταν να συμπληρώσουν μια online φόρμα. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις, ο Sachs επέλεξε 10 ανθρώπους που είχαν την εμπειρία της ανατριχίλας ακούγοντας μουσική και άλλους 10 που δεν το ένιωσαν ποτέ.

Ύστερα από διάφορα πειράματα σε αυτούς του 20 «φιναλίστ», ο Sachs ανακάλυψε ότι τρία μέρη του εγκεφάλου συνδέονταν και πως αυτό άλλαζε όταν κάποιος ανατρίχιαζε στο άκουσμα της μουσικής ή όχι. Αυτοί που άνηκαν στο πρώτο γκρουπ, είχαν μεγαλύτερο αριθμό ινών που δραστηριοποιούνταν στον ακουστικό φλοιό, ο οποίος με την σειρά του ενεργοποιούσε τον μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα συναισθήματα και έφτανε στον προμετωπιαίο φλοιό, το μέρος δηλαδή που ελέγχει τα συναισθήματά μας.

«Πιστεύουμε ότι η σύνδεση μεταξύ του ακουστικού φλοιού και των άλλων μερών του εγκεφάλου, επιτρέπει στην μουσική να έχει αυτό το αποτέλεσμα στις ανθρώπινες αισθήσεις. Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο προκύπτει με το πέρασμα του χρόνου ή αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερες ίνες στον ακουστικό φλοιό τους. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως υπάρχουν διαφορές που εξηγούν εν μέρει την συμπεριφορά αυτή», εξήγησε ο Sachs.

Είναι πάντα όμορφο όταν κάθε μορφή τέχνης, μπορεί να προκαλέσει πλούσια συναισθήματα, το οποίο μπορεί να φανεί και στο σώμα μας. Η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι έχεις κάτι ξεχωριστό αν ανατριχιάζεις όταν ακούς μουσική. Ε, βέβαια…

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb