Dolce Vita

Αυτές είναι οι πιο τρομακτικές προσγειώσεις αεροσκαφών στην Ιστορία


Δημοσίευση ΑΠΡ 12, 2015

Αυτές είναι οι πιο τρομακτικές προσγειώσεις αεροσκαφών στην Ιστορία

Μπορεί να στέφθηκαν με επιτυχία, όμως οι επιβάτες αυτών των αεροσκαφών φοβήθηκαν πως θα μπορούσαν να μην είχαν προλάβει την προσγείωση. Πρόκειται για τις πιο τρελές προσγειώσεις στην Ιστορία, καθώς οι πιλότοι είχαν την τελευταία στιγμή να παλέψουν με τα στοιχεία της φύσης, όπως τους δυνατούς ανέμους, αλλά και με την κακή κατασκευή των αεροδιαδρόμων.

Μέσα στη λίστα των 16 πιο τρομακτικών προσγειώσεων που έχει συγκεντρώσει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» συγκαταλέγεται και μία στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

1. Μαδέρα, Πορτογαλία: Ο άνεμος στροβιλίζει το αεροπλάνο των βρετανικών αερογραμμών TUI. Η εγγύτητα του αεροδρομίου στα βουνά και στη θάλασσα το καθιστά έρμαιο των καιρικών συνθηκών και κυρίως των ανέμων.

2. Σκιάθος: Η «Telegraph» τονίζει το πόσο μικρός είναι ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου του νησιού, τόσο που το αεροπλάνο μοιάζει από μακριά πως προσγειώνεται στη θάλασσα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που η προσγείωση της πτήσης Air Italy 737-8BK τον Αύγουστο του 2013 έγινε viral στο YouTube, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια χτυπήματα. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν τη Σκιάθο «¶γιο Μαρτίνο της Ελλάδος», καθώς ο ¶γιος Μαρτίνος στην Καραϊβική είναι ξακουστός για το μικρό του αεροδρόμιο.

3. Πάρο, Μπουτάν: Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε μια βαθιά κοιλάδα που περιβάλλεται από τα βουνά των Ιμαλαΐων και είναι ένα από τα αεροδρόμια που αποτελούν πρόκληση για τους πιλότους.

4. Matekane, Λεσότο: Είναι μέσα στα βουνά.

5. Σάμπα, Ολλανδικές Αντίλλες, Καραϊβική: Διαθέτει έναν από τους πιο κοντούς αεροδιαδρόμους στον κόσμο.

6. Sea Ice Runway, Ανταρκτική: Και μόνο που χιόνι και οι πάγοι καλύπτουν το αεροδρόμιο, είναι λογικό οι πτήσεις να γίνονται το καλοκαίρι, ενώ ο πιλότος πρέπει να υπολογίζει πως οι ρόδες του αεροσκάφους δεν θα βυθιστούν πάνω απο 10 εκατοστά μέσα στο χιόνι.

7. Διεθνής Αερολιμένας «Πρίγκιπισσα Τζουλιάνα», ¶γιος Μαρτίνος, Καραϊβική: Ο διάδρομος προσγείωσης είναι δίπλα στη θάλασσα.

8. Αεροδρόμιο «Tenzing-Hillary», Λούκλα, Νεπάλ: Η προσγείωση γίνεται μέσα από τα βουνά.

9. Αεροδρόμιο «Narsarsuaq», Γροιλανδία: Για τους επιβάτες η προσγείωση είναι ίσως από τις ομορφότερες στον κόσμο, καθώς το λευκό τοπίο μαγεύει τον επισκέπτη. Για τους πιλότους, όμως, είναι η πιο ριψοκίνδυνη, καθώς τα καιρικά φαινόμενα, ακόμα και τις καλές ημέρες, τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.

10. Νησί Μπάρα, Σκωτία: Η προσγείωση μοιάζει με προσθαλάσσωση, καθώς το νησί διαθέτει το μοναδικό αεροδρόμιο στον κόσμο πάνω σε... παραλία.

11. Γιβραλτάρ: Οι πιλότοι με το που οι τροχοί του αεροσκάφους αγγίξουν το έδαφος πρέπει να πατήσουν απότομα φρένο, ώστε να αποφύγουν να διανύσουν τον κοντό διάδρομο του μικροσκοπικού νησιού και βρεθούν στη θάλασσα.

12. Διεθνής Αερολιμένας «Toncontin», Ονδούρα: Το 2007 ξεκίνησαν οι εργασίες για την αφαίρεση μέρους του λόφου, ώστε να μακρύνει ο μικροσκοπικός αεροδιάδρομος. Μάλιστα, από το 2008 έχει απαγορευτεί η προσγείωση μεγάλων αεροσκαφών, έπειτα από τότε που ένα Airbus A320-233 αντί να προσγειωθεί στον αεροδιάδρομο, όργωσε έναν διπλανό δρόμο, ο οποίος ήταν μακρύτερος. Τότε σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν. Μάλιστα, η προσγείωση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο, καθώς το αεροδρόμιο περιβάλλεται από όρη.

13. Κουρσεβέλ, Γαλλικές ¶λπεις: Είναι από τα αεροδρόμια που έχουν κατασκευαστεί σε μεγάλο υψόμετρο. Εκτός αυτού, διαθέτει κι έναν πολύ στενό και κοντό αεροδιάδρομο. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον χειμώνα.

14. Kai Tak, Χονγκ Κονγκ: Εκτός του ότι για να προσεγγίσει το αεροδρόμιο ο πιλότος θα πρέπει να κατέβει σε ύψος 1.000 ποδιών, με το που θα προσγειωθεί πρέπει να στρίψει απότομα δεξιά. Τελικά, έπειτα από μια μακροσκελή ιστορία θανατηφόρων ατυχημάτων, το αεροδρόμιο έκλεισε οριστικά το 1998.

15. Γουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία: Ο κοντός αεροδιάδρομος και η προσέγγιση του αεροδρομίου μέσα από τα βουνά, σε συνδυασμό με τους δυνατούς αέριδες που επικρατούν, καθιστούν την προσγείωση εξαιρετικά δύσκολη.

16. Κίτο, Ισημερινός: Βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο στο κέντρο του Ισημερινού, περιβάλλεται από ορεινές περιοχές.

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb