Dolce Vita

Δε θέλεις να ξέρεις τι κάνει ο 6ωρος ύπνος στο κορμί κι μυαλό σου

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΔΕΚ 15, 2017

Δε θέλεις να ξέρεις τι κάνει ο 6ωρος ύπνος στο κορμί κι μυαλό σου

Ποιός δεν έχει περάσει νύχτες αϋπνίας παρακολουθώντας σειρές, μέχρι να τον βρει το ξημέρωμα ή διαβάζοντας για εξετάσεις και μαθήματα; Αυτό όμως, στην πραγματικότητα βλάπτει πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι την υγεία σου.

Σύμφωνα με τον ειδικό για τον ύπνο δρ Lois Krahn, M.D, ο οργανισμός χρειάζεται 7,5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργεί σωστά. Αν τυγχάνει να είσαι από αυτούς που κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες τις νύχτες, τότε έχεις σοβαρό πρόβλημα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, φάινεται ότι διεξήγαγαν μια έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των λίγων ωρών ύπνου στου ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας ως δείγμα μια ομάδα εθελοντών, μελέτησαν τους οργανισμούς τους μετά από δυο εβδομάδες 6ωρου ύπνου και τους σύγκριναν με την αντίστοιχη μελέτη που τους έκαναν για τον 8ωρο ύπνο. Όπως αποδείχτηκε, η διαφορά στα αντανακλαστικά, τη συγκέντρωση και τη μνήμη τους, ήταν πολύ μεγάλη, από τις 6 στις 8 ώρες.

Αυτό που τους προκάλεσε εντύπωση όμως, ήταν το γεγονός ό,τι μετά από 14 μέρες 6ωρου ύπνου, οι συμμετέχοντες δεν ένιωθαν νυσταγμένοι. Στην πραγματικότητα μάλιστα, δεν καταλάβαιναν ό,τι κοιμούνται λίγο τα βράδια. 

Όταν κοιμάσαι λιγότερες από 6 ώρες, θέτεις τον εαυτό σου στον κίνδυνο της κατάθλιψης, του διαβήτη, του καρκίνου, των καρδιοπαθειών και του εγκεφαλικού. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σου σύστημα πέφτει και σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν, σε αντίθεση με εκείνους που κοιμούνται 8 ώρες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ανεπαρκής νυχτερινός ύπνος οδηγεί στη διατάραξη του μεταβολισμού και αυτό με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές ασθένειες. 

Πάντως, το συμπέρασμα της όλης ιστορίας είναι πως αν κοιμάσαι λιγότερες από 7 ώρες κάθε μέρα, παίζεις με τη φλόγα!

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb