Νέα

Γαλλία: Απαγορεύτηκε στα σούπερ μάρκετ να πετάνε φαγητό


Δημοσίευση ΜΑΙ 26, 2015

Γαλλία: Απαγορεύτηκε στα σούπερ μάρκετ να πετάνε φαγητό

Νέο ψήφισμα του γαλλικού κοινοβουλίου απαγορεύει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ να καταστρέφουν ασφαλή τρόφιμα και τα υποχρεώνει είτε να τα δωρίζουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, είτε να τα στέλνουν σε εταιρείες παραγωγής ζωοτροφής. Ο νόμος αυτός τέθηκε προς ψήφιση στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει το κράτος ώστε να μειωθεί η σπατάλη στις τροφές. Τον Φεβρουάριο που πέρασε, η Γαλλία αποφάσισε να καταργήσει τις ημερομηνίες που προτείνουν την κατανάλωση των φρέσκων τροφίμων μέχρι μια συγκεκριμένη ημέρα, μιας και πολλοί καταναλωτές θεωρούσαν ότι αυτές τις ημερομηνίες τα προϊόντα λήγουν. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, τον προηγούμενο μήνα οι Γάλλοι βουλευτές πρότειναν 39 μέτρα εναντίον της σπατάλης των τροφών, μεταξύ των οποίων και η προώθηση της «σακούλας των σκύλων», για τα φαγητά που περισσεύουν από τα εστιατόρια.

Όπως έχουν αποδείξει μελέτες του ΟΗΕ, το ½ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στις χωματερές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σπατάλης περίπου 570 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Σχετικά με τον νέο γαλλικό νόμο, απαγορεύεται η καταστροφή τροφίμων από σούπερ μάρκετ μεγαλύτερων των 400 τετραγωνικών μέτρων, ενώ μέχρι τον Ιούλιο αυτού του έτους, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υπογράψει τα απαραίτητα συμβόλαια για την παροχή των περισσευμάτων τους σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή παραγωγούς ζωοτροφών και οργανικής κομπόστας. Στην περίπτωση που κάποια εταιρεία δεν συμμορφωθεί, το πρόστιμο θα φτάνει μέχρι και τα 75.000 ευρώ ή θα επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη.

Όπως δήλωσε ο Gilliom Garo, βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος και εισηγητής της παραπάνω νομοθεσίας, είναι απαράδεκτο τα σούπερ μάρκετ να πετούν χλωρίνη μέσα σε κάδους σκουπιδιών που υπάρχει φαγητό, μιας και αυτή η κίνηση γίνεται εσκεμμένα από τις εταιρείες, ώστε κανείς να μην παίρνει τα τρόφιμα από τους κάδους. Στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης πάντως απέδειξαν πως ο μέσος Γάλλος, πετά 20-30 κιλά τροφίμων το χρόνο, κάτι που μεταφράζεται σε ζημιά μέχρι και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Από την πλευρά της βέβαια, η Γαλλική Ομοσπονδία Εμπορίου και Διανομής επέκρινε την εν λόγω ρύθμιση, σημειώνοντας πως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι υπέυθυνα μόλις για το 5% της σπατάλης του φαγητού.

Making It a Crime to Throw out Food

It's now illegal for supermarkets in France to throw out food. Yay for less food waste!

Posted by AJ+ on Sunday, May 24, 2015

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb