Νέα

Οδηγός για τέλειες καλοκαιρινές φωτογραφίες


Δημοσίευση ΑΥΓ 04, 2017

Οδηγός για τέλειες καλοκαιρινές φωτογραφίες

Η τεχνική αρτιότητα στις φωτογραφίες μας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά σίγουρα οι σωστές τεχνικές φωτισμού, έκθεσης, σύνθεσης είναι απαραίτητες για να γράψουμε τη δική μας σύντομη ιστορία μέσα από την εικόνα που καταγράφουμε.

Εδώ θα συνοψίσουμε μερικά πρακτικά θέματα που θα σε βοηθήσουν να δεις τη φωτογραφία με… άλλο μάτι, αλλά και ορισμένες προτάσεις για τις κατάλληλες φωτογραφικές μηχανές


Φως και κατάλληλη ώρα


Το καλοκαίρι, ειδικά αν βρισκόμαστε σε ένα όμορφο κυκλαδίτικο νησί με κατάλευκα σπίτια, οι καλύτερες φωτογραφίες θα βγουν όταν ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς από πάνω μας και φωτίζει εξίσου όλες τις πλευρές από τα στενά σοκάκια και τους τοίχους των σπιτιών από κάθε μεριά.

Το πρωί το φως είναι πιο απαλό και τα χρώματα έχουν μια μεταξένια αίσθηση. Είναι η κατάλληλη ώρα για φωτογραφίες με απάνεμα νερά, ομιχλώδη τοπία, ουρανούς.

Το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα για φωτογραφίες με έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς. Οι σκιές των δέντρων, των βουνών, των κτιρίων και κάθε γενικά αντικειμένου, είναι μεγάλες και αδρές, το φως είναι έντονο και τα χρώματα είναι εξίσου πιο έντονα και κορεσμένα.

Τη νύχτα μπορείς να βγάλεις… «εξωπραγματικές» φωτογραφίες συνδυάζοντας με θαυμάσιο τρόπο το αμυδρό φως με τις πηγές τεχνητού φωτισμού που τυχόν υπάρχουν στην εικόνα.

Για τέτοιες φωτογραφίες τοπίου μπορείς να ξεκινήσεις με την εξής βασική αρχή: τοποθετείς τη μηχανή σου σταθερή σε κάποιο σημείο και φωτογραφίζεις με μεγάλο χρόνο έκθεσης, αρκετά δευτερόλεπτα, μεγάλη τιμή έκθεσης ISO.

Ορίζοντας και νοητές γραμμές

Μια πολύ βασική αρχή της φωτογραφίας τοπίου είναι η σωστή αξιοποίηση των φυσικών γραμμών, ειδικά αυτή του ορίζοντα. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι φωτογραφίες που τραβάμε να έχουν στραβό ορίζοντα, κάτι που χαλάει ολόκληρη τη σύνθεση.


Ένας σχεδόν απαράβατος κανόνας είναι ορίζοντάς μας να είναι τέλεια οριζόντιος, σαν «αλφαδιασμένος». Η φωτογραφική σου μηχανή θα σε βοηθήσει σε αυτό, καθώς σχεδόν πάντα περιέχεται μια ρύθμιση για εμφάνιση πλέγματος (grid), που θα σε βοηθήσει να καδράρεις σωστά το τοπίο για εντελώς ίσιο ορίζοντα.

Ένας δρόμος, ένα μονοπάτι, μια σειρά από φώτα τη νύχτα σε έναν δρόμο ή μια λεωφόρο, μια ακτογραμμή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή μιας έξυπνης προοπτικής


Ιδανικές φωτογραφικές μηχανές για φέτος το καλοκαίρι

Canon IXUS 180 και 190: Αν θέλεις μια compact, οικονομική και εύκολη στη μεταφορά και χρήση φωτογραφική μηχανή, τα δύο μοντέλα IXUS 180 και IXUS 190 θα σε καλύψουν θαυμάσια. Οι μηχανές διατίθενται σε αρκετά χρώματα για να ταιριάζουν με το δικό σου στυλ.

Οι συγκεκριμένες μηχανές προτείνονται για χρήση με το αυτόματο σύστημα Smart Auto που αντιλαμβάνεται το είδος του θέματος, επίσης υποστηρίζονται εντυπωσιακά εφέ που αλλάζουν τελείως τις λήψεις σου, δίνοντάς τους διαφορετική χροιά.

Διαβάστε περισσότερα και βρείτε την ΕΔΩ

Canon EOS EOS M10 15-45mm: H Canon EOS M10 είναι η απόλυτη compact μηχανή προσιτού κόστους για τον αρχάριο, ή και για τον πεπειραμένο φωτογράφο που θέλει μια ευέλικτη δεύτερη μηχανή.

Με αυτό το πακέτο που προτείνουμε, μπορείς να έχεις τέλεια εικόνα, τόσο σε τοπία, όσο και σε πιο ειδικά θέματα, π.χ. ένα στιγμιότυπο από τα σοκάκια μιας γραφικής πόλης, μια ομαδική φωτογραφία της παρέας στην ταβέρνα, ένα πορτρέτο ή μια selfie με φόντο ένα αιγαιοπελαγίτικο τοπίο.

Διαβάστε περισσότερα και βρείτε την ΕΔΩ

Canon EOS 1300D 18-55mm: H Canon EOS 1300D είναι μια εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν μια «καθαρόαιμη» μηχανή DSLR, η οποία να είναι συμβατή με την τεράστια γκάμα φακών Canon EF.

Ο στάνταρ φακός που περιέχεται στη συσκευασία θα σε καλύψει σε πολλές από τις περιπτώσεις που προαναφέραμε, ενώ ο αισθητήρας διακρίνεται για την πολύ υψηλή ευαισθησία ISO 6.400, η οποία σου επιτρέπει να βγάζεις φωτογραφίες χωρίς φλας ακόμη και σε πολύ αμυδρό φως.

Διαβάστε περισσότερα και βρείτε την ΕΔΩ

Canon EOS 1300D 18-55m + 75-300mm: Αν ο βασικός φακός 18-55mm δεν καλύπτει όλες σου τις ανάγκες, έχουμε ένα δεύτερο kit για την Canon EOS 1300D, αυτή τη φορά με τον επιπλέον τηλεφακό 70-300mm, ο οποίος θα σου επιτρέψει να φωτογραφίσεις μακρινά αντικείμενα, ζώα, πλοία, οικήματα και άλλα δυσδιάκριτα, με το μάτι, θέματα – κάτι για το οποίο το ενσωματωμένο stabilizer θα σε βοηθήσει αφάνταστα.

Διαβάστε περισσότερα και βρείτε την ΕΔΩ

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb