Dolce Vita

Tελικά, πόσο κακό κάνει ο φραπέ στην υγεία;


Δημοσίευση ΣΕΠΤ 18, 2015

Tελικά, πόσο κακό κάνει ο φραπέ στην υγεία;

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα, κάνοντας την κατανάλωσή του για κάποιους κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Συνήθως, το πρωί ο περισσότερος κόσμος πίνει έναν φραπέ ή μια ζεστή κούπα στιγμιαίου καφέ, ώστε να ξυπνήσει για τα καλά. Φυσικά, κατά καιρούς έχουν συνδεθεί με την κατανάλωσή του διάφορες επιδράσεις, καθώς και κάποιοι μύθοι.

Τι ισχύει και τι όχι όμως

Σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων χρόνων, αποδεικνύεται πως η συστηματική κατανάλωση καφέ, σε κανονικές ποσότητες, συνδέεται με πιθανά οφέλη για την υγεία, στους περισσότερους ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, αλλά και το Πάρκινσον, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του ενδομητρίου, του προστάτη, του παχέως εντέρου και του ήπατος.

Επίσης, όπως υποστηρίζουν και κάποια άλλα ερευνητικά δεδομένα, ο καφές έχει θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του ήπατος, ενώ είναι πιθανό να συμβάλλει και στην απώλεια κιλών, αυξάνοντας τους ρυθμούς του μεταβολισμού και την ενέργεια που δαπανάται, μέσα από τη διαδικασία της θερμογένεσης.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως ένα μέρος των συστατικών του, κυρίως τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές, προστατεύουν την καρδιά, ενώ μέσα από νεότερα δεδομένα, προκύπτει, εν τέλει, πως η συστηματική κατανάλωση καφέ συνδυάζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου από αυτά.

Για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη, όπως οι εγκυμονούσες ή αυτοί που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, μια καλή επιλογή είναι ο στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ.

Γενικά, η πρόσληψη κατάλληλης ποσότητας καφεΐνης που είναι μέχρι και 400mg ανά ημέρα δεν σχετίζεται με αρνητικές για τον οργανισμό συνέπειες.

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb