Ψυχαγωγία

Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων


Δημοσίευση ΑΥΓ 03, 2017

Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Θεάτρου παράσταση, που αποθεώθηκε από 150.000 θεατές στην Αθήνα, συνδυάζει την ψυχαγωγία και το υπερθέαμα με το διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων. Αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που εντυπωσιάζουν, (Προκρούστης, Περιφήτης, Σίνης) ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, νικάει τον Μινώταυρο. Η πλοκή συναρπάζει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί. Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μίση, πάθη, αλλά και φιλίες, κωμικά περιστατικά, έρωτες και πάνω απ’ όλα η αγάπη. Στο δρόμο του Θησέα λαχαίνουν μάχες, φουρτούνες και θεϊκές παρεμβάσεις - οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ!

Το υποδειγματικό κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης, η αριστοτεχνική σκηνοθεσία και χορογραφία είναι της βραβευμένης Σοφίας Σπυράτου, η ίδια που μας χάρισε τον «Ιάσονα και το Χρυσόμαλλο δέρας» που αποθεώθηκε την περυσινή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο πάντα ευφάνταστος Μανόλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε έναν εντυπωσιακό εικαστικό κόσμο, που προσδίδει στο θέαμα ξεχωριστή, αλησμόνητη αυθεντικότητα.

Εκτός από τους παραπάνω αξιόλογους συντελεστές, το μέγεθος και την ποιότητα της παράστασης διασφαλίζουν επίσης, το Θέατρο Badminton και ο Μιχάλης Αδάμ που υπογράφει την παραγωγή, αλλά και οι δέκα πέντε ταλαντούχοι καλλιτέχνες - εναέριοι ακροβάτες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, που δίνουν σάρκα και οστά στο μύθο.

Όπως λέει ο συγγραφέας Στρατής Πασχάλης: «Σε αυτή την σπονδυλωτή τοιχογραφία, με την αφέλεια του απλού άμεσου θεάτρου, το κείμενο θέλησε να θυμίσει με τον πιο αθώο τρόπο τον λόγο του αρχαίου δράματος, του αρχαίου λυρισμού, του δημοτικού τραγουδιού, του κρητικού θεάτρου, της ελληνικής ποιητικής παράδοσης μέχρι τον Σολωμό. Έμμεσα και χωρίς να βιάζει την έκφραση, η γλώσσα γίνεται η ίδια δραματουργικό εργαλείο : δύο αρχαίοι πολιτισμοί, που παρά την κοινή τους ελληνικότητα, παρουσιάζουν σημαντικότατες διαφορές. Η Αθήνα, πάντα πιο ορθολογική, ανθρωποκεντρική, πρακτική, λιτή, τραγική, σε αντιπαράθεση με τον μινωικό κόσμο, μυστηριώδη, φυσιοκρατικό, μαγικό, παράδοξο, τεχνουργικό, λυρικό. Προσπαθήσαμε η γλώσσα, παρ’ όλη την απλότητα, να έχει και πνοή, εμπλουτισμένη με μνήμες και δάνεια από κλασικά ποιητικά κείμενα σε ελεύθερη διασκευή : Ευριπίδης, Σαπφώ, ορφικοί ύμνοι κλπ. Όλα αυτά, χωρίς να ξεχνάμε το χιούμορ και το παιχνίδι»

Επί σκηνής θα θαυμάσουμε το Παλάτι της Κνωσού, τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, το πλοίο του Θησέα, τον Μινωικό λαβύρινθο, τη μηχανή του Προκρούστη, τη Σελήνη, τις Γοργόνες, τις ιπτάμενες Άρπυιες, έναν τεράστιο ταύρο, τα ταυροκαθάψεια, θεούς που αναδύονται από τα έγκατα της γης ή αιωρούνται στον ουρανό, ήρωες, θνητούς, βασιλιάδες, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα!

Η παράσταση συνδυάζοντας καταιγιστική δράση, δραματική εξέλιξη και άφθονο χιούμορ είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες!

Περισσότερα Θέματα
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb