Νέα

Χάνει το Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022;


Δημοσίευση ΜΑΙ 28, 2015

Χάνει το Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022;

Θα μείνει στο Κατάρ η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022 ή οι συλλήψεις των ανώτατων στελεχών στη Ζυρίχη θα προκαλέσουν αλυσιδωτές εξελίξεις;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους παραρατηρητές από σήμερα το πρωί, καθώς, όπως επισημαίνει το CNBC, «η απόφαση για την ανάθεση στο Κατάρ ήταν ήδη αμφιλεγόμενη». Το αν θα του αφαιρεθεί η διοργάνωση θα εξαρτηθεί από τα πρόσωπα που τελικά συνελήφθησαν.

Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι το FBI ερευνούσε τη FIFA για χρόνια, πριν καταλήξει στις συλλήψεις των έξι στη Ζυρίχη.

Η επανεκλογή Μπλάτερ στο επίκεντρο

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα αναμενόταν να επανεκλεγεί στη θέση του, δεν είναι μεταξύ των συλληφθέντων που θα μεταφερθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

«Η επανεκλογή του Μπλάτερ αποτελεί κλειδί για να κρατήσουν το Κατάρ και η Ρωσία τη διοργάνωση», τονίζει ο Τζέιμς Ντόρσευ, ένας ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής, τονίζοντας πως ο νυν πρόεδρος της FIFA έχει δεσμευτεί για το ζήτημα αυτό.

Ήδη από το 2010, όταν το Κατάρ επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, προκλήθηκε σωρεία αντιδράσεων. «Στις υπόνοιες για διαφθορά γύρω από τις διαδικασίες επιλογής υπάρχει και το ζήτημα της υπερβολικής ζέστης που επικρατεί, ειδικά για ένα άθλημα που διεξάγεται σε εξωτερικό χώρο», σημειώνει το CNBC.

«Νεκροί 1.200 εργάτες»

Μείζον θέμα έχει προκύψει και με τον σεβασμό των μεταναστών εργατών που δουλεύουν στα έργα υποδομής. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότεροι από 1.200 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την ανάθεση της διοργάνωσης και ο συνολικός αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τους 4.000 όταν ολοκληρωθούν οι κατασκευές.

Ερωτήματα υπάρχουν και για την επιλογή της Ρωσίας για τη διοργάνωση του 2018, υποστηρίζει το δίκτυο.

Οι συλλήψεις της Τετάρτης έχουν να κάνουν με διαφθορά, τόσο για τη διοργάνωση, όσο και για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

[ΠΗΓΗ]
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb