Νέα

Τέλος εποχής. Κλείνει το τελευταίο εργοστάσιο μηχανικών γραφομηχανών!

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ
Δημοσίευση ΑΠΡ 26, 2011

Τέλος εποχής. Κλείνει το τελευταίο εργοστάσιο μηχανικών γραφομηχανών!

Τέλος εποχής. Κλείνει το τελευταίο εργοστάσιο μηχανικών γραφομηχανών!

Αλλαγή σελίδας για μια εφεύρεση που άφησε το στίγμα της στον 20 αιώνα. Η γραφομηχανή μπαίνει πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, παραδομένη πλήρως στην κυριαρχία των υπολογιστών και των επεξεργαστών κειμένου. Όμως στην Ινδία η γραφομηχανή παρέμενε δημοφιλής μέχρι πρόσφατα σε δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια. Η τελευταία μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία γραφομηχανών ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιό της στο Μουμπάι. Η εταιρεία Godrej & Boyce Manufacturing σταμάτησε την παραγωγή το 2009 και ανακοινώνει τώρα ότι μόνο μερικές δεκάδες γραφομηχανές της σειράς «Prima» απομένουν στις αποθήκες της…

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι υπολογιστές άρχισαν να κυριαρχούν. Όλοι οι κατασκευαστές γραφομηχανών γραφείου σταμάτησαν την παραγωγή, όλοι τους εκτός από εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο Milind Dukle, γενικός διευθυντής της Godrej & Boyce, μιλώντας σε ινδική εφημερίδα. Τη δεκαετία του 1990, η εταιρεία παρήγαγε στο εργοστάσιό της στην Ινδία 50 από τις 150 χιλιάδες γραφομηχανές κάθε χρόνο. Ακόμα και το 2009, η ετήσια παραγωγή της εταιρείας έφτανε τα 12.000 κομμάτια. Πέρυσι όμως πούλησαν μόνο 800! Το εργοστάσιο της εταιρείας θα τροποποιηθεί ώστε να παράγει εφεξής ψυγεία…

Η Godrej & Boyce ξεκίνησε την παραγωγή τη δεκαετία του 1950, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ινδίας Τζαβαρχαλάλ Νεχρού, έθεσε την γραφομηχανή ως σύμβολο της ανεξαρτησίας και της βιομηχανοποίησης της Ινδίας.

Η κίνηση της Godrej & Boyce αφήνει πλέον την αγορά στις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρονικές γραφομηχανές. Η πρώτη εμπορική γραφομηχανή αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το 1867 και βγήκε στην παραγωγή το 1873. Μην ξεχνάμε ότι η γραφομηχανή κληροδότησε στους υπολογιστές το πληκτρολόγιο «QWERTY», παρότι δεν είναι η προφανέστερη διάταξη των γραμμάτων στα πλήκτρα. Το «οφείλουμε» στον Christopher Latham, ο οποίος το 1868 άλλαξε τη διάταξη σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τις γραμματείς να γράφουν πιο αργά ώστε να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές!

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb