ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Online shopping: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν δώσεις την κάρτα σου

Ξέρεις πώς να ξεχωρίσεις το αυθεντικό από το ψεύτικο;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Online shopping: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν δώσεις την κάρτα σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες Internet στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει έστω μια φορά αγορά μέσω του Διαδικτύου, ποσοστό που αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο 

Είναι πλέον γνωστό πως όλο και περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες αποφασίζουν να κάνουν τις αγορές τους μέσω ίντερνετ, και πλέον όσο περνά ο καιρός, εκτός από τα ελληνικά e-shop, επισκεπτόμαστε και τα ξένα.

Όμως ξέρεις πώς να ξεχωρίσεις το αυθεντικό από το ψεύτικο, το πραγματικά επαγγελματικό κατάστημα από κάποιον τυχάρπαστο;

Παπούτσια - μαϊμούδες

Πρόσεχε, όταν βλέπεις σχέδιο Adidas στα 50 ευρώ και ΔΕΝ είναι από γνωστό κατάστημα, ελεγμένο, με φυσικό κατάστημα ή αποθήκη και σταθερό τηλέφωνο, κατά πάσα πιθανότητα είναι μαϊμού. Αν θέλεις να το αγοράσεις, κανένα θέμα, απλώς να ξέρεις πως δεν θα αγοράσεις αυθεντικό. Συνήθως αυτά τα e-shop είναι στην πραγματικότητα η αποθήκη κάποιου που αγόρασε 100 κομμάτια από μια μάρκα και έφτιαξε λογαριασμό στα social media για να τα μοσχοπουλήσει.

Ρούχα OS, δηλαδή ένα νούμερο

Το σωστό νούμερο είναι το παν. Σωστό για το σωματότυπό σου, σωστό για το ύψος σου, για τα κιλά σου. Παρόλ'αυτά συνεχίζεις να αγοράζεις ρούχα one size ακόμη κι αν δεν είσαι σίγουρη πως δεν θα σου κάνουν γιατί απλά, είναι όμορφα! 

Έξοδα αποστολής

Κατά τις ηλεκτρονικές αγορές, πρέπει να ξέρεις την συνολική τιμή, περιλαμβανομένων των εξόδων αποστολής και άλλων εξόδων, και να δηλώνεις ρητά πως γνωρίζεις και πως προχωράς στην αγορά. 

Έχε υπόψη ότι, όπως και για τις αγορές σε καταστήματα, οι ηλεκτρονικές παραγγελίες πρέπει επίσης να παραδίδονται εντός 30 ημερών, εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετική ημερομηνία παράδοσης με τον έμπορο.

Το ίδιο ρούχο σε διαφορετικές τιμές

Μα πώς γίνεται το ίδιο πουλόβερ να το βλέπεις 30 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ; Είναι αγορασμένο από τους ίδιους προμηθευτές και άλλοτε κάποιος θέλει να βγάλει μεγαλύτερο κέρδος και άλλος μικρότερο.

Posts σε social media που οδηγούν σε ένα site μιας διάσημης μάρκας, αλλά όχι στο επίσημο

Δεν θα πιστέψεις ποτέ ότι μια εταιρεία, π.χ. o Michael Korrs θα έκανε εκπτώσεις και δη, μέσω social media. Οι σοβαρές εταιρείες έχουν επίσης ΜΟΝΟ και ΈΝΑ επίσημο site.

Ψεύτικες φωτογραφίες 

Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου να έχεις το ενδεχόμενο ότι εν τέλει θα παραλάβεις ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν, από εκείνο που έδειχνε η εικόνα στο e-shop που έκανες την παραγγελία. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε e-shop στα οποία τα ρούχα είναι απίστευτα φτηνά....

Το ήξερες; Σύμφωνα με την έκθεση της Ecommerce Europe η πλειονότητα των αγοραστών και συγκεκριμένα το 54% πραγματοποιεί αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα εκτός Ελλάδας. Το 35% πραγματοποιεί αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 19% κάνει αγορές από καταστήματα σε τρίτες χώρες.

...δηλαδή στην Κινέζικη αγορά

Πρόσεχε όμως γιατί σε αυτό ποντάρουν τα e-shop! Στο ότι από τη στιγμή που θα το αγοράσεις ακόμη κι αν το επιστρέψεις, τα χρήματα έχουν ήδη φύγει από την τσέπη σου. Και όπως δείχνουν οι έρευνες, σχεδόν οι μισοί, δεν επιστρέφουν μια κακή αγορά όταν έκανε ένα μήνα για να έρθει. Απλώς κλαίνε τα λεφτά τους.

Επιστροφή ανεπιθύμητων προϊόντων

Όταν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω ταχυδρομείου, τηλεφώνου, φαξ, ή μέσω διαδικτύου, από επαγγελματία έμπορο εγκατεστημένο στην ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να επιστρέψετε τα ανεπιθύμητα προϊόντα εντός 14 ημερών από την παραλαβή της αγοράς σας.

Διαθεσιμότητα και νούμερα

Μπορεί να έτυχε να το δεις. Πολλές φορές κάτι που θες να αγοράσεις έχει μια διακριτική λεπτομέρεια που δεν την βλέπεις αμέσως και αγοράζεις πριν σε ενημερώσει το κατάστημα αν είναι ακόμη διαθέσιμο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί λοιπόν να αγοράσεις κάτι που πλέον δεν υπάρχει, ενώ να παραγγείλεις π.χ. παπούτσι Νο39 και να σου στείλουν 38άρι μιας και έχει εξαντληθεί το νούμερο που θες.

SUPER SOS

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και 'Ερευνας, θα πρέπει να αναζητάμε πάντα το πρωτόκολλο SSL (σ.σ. μεταξύ άλλων αναγνωρίζεται από το URL, που ξεκινά με "https" και όχι απλώς "http"). Επίσης, θα δούμε το σύμβολο του κλειδωμένου λουκέτου στο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης ως απόδειξη αξιοπιστίας του e-shop, ενώ είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να ελέγχουμε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το e-shop στην ιστοσελίδα του» τονίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, για να συμπληρώσει πως στο κάτω μέρος σε ένα αξιόπιστο e-shop υπάρχει πάντα μια κατηγορία με τίτλο «σχετικά με εμάς» ή κάτι αντίστοιχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
4 / position1: 377 / position2: 4059
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb