Dolce Vita

Ποιο είναι το μυστικό για ένα δροσερό καλοκαίρι;

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση ΙΟΥΝ 12, 2020

Ποιο είναι το μυστικό για ένα δροσερό καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι έφτασε και μπήκε... για τα καλά! Πώς μπορείς όμως να κερδίσεις τη μάχη απέναντι στον εχθρό, που ονομάζεται καύσωνας; Και ποια η καλύτερη λύση;

Σίγουρα, υπάρχουν και άλλοι – πιο φυσικοί – τρόποι αντιμετώπισης της ζέστης, αλλά σαν το κλιματιστικό δεν έχει! Γι αυτόν τον λόγο, παρακάτω θα διαβάσεις κάποιες συμβουλές, που αφορούν τη σωστή συντήρηση κλιματιστικού, την εγκατάσταση κλιματιστικού, αλλά και τι να προσέξεις κατά την αγορά του.

Ας ξεκινήσουμε με την αγορά ενός κλιματιστικού. Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι:

  1. Τα διάφορα είδη κλιματιστικού

Κάποια κλιματιστικά δωματίου διαθέτουν καλύτερα μονωτικά υλικά και σαφέστερες οδηγίες που σε βοηθούν να εξασφαλίσεις καλή στεγανοποίηση γύρω από τη μονάδα, ελαχιστοποιώντας τις διαρροές.

  1. Ο θόρυβος του κλιματιστικού

Ο θόρυβος ενός κλιματιστικού, κυρίως της μονάδας του, μπορεί να είναι εκνευριστικός και επίμονος. Καλό είναι να τον λάβεις υπόψιν σου κατά την αγορά.

  1. Η τοποθεσία του κλιματιστικού

Για να κρυώσει ομοιόμορφα ένα δωμάτιο, θα πρέπει να κατευθύνεις τον αέρα στο κέντρο του, οπότε έλεγξε αν το κλιματιστικό σου μπορεί να φυσά αέρα προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, αν το βάλεις σε μέρος μακριά από το κέντρο του σπιτιού.

  1. Η σωστή εγκατάσταση

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο το κλιματιστικό σου, πρέπει να είναι σωστά εγκατεστημένο. Απομάκρυνε από τη μονάδα τυχόν συσκευές παραγωγής θερμότητας, όπως τηλεόραση ή λάμπες.

  1. Η τοποθεσία του φίλτρου

Βεβαιώσου ότι έχεις εύκολη πρόσβαση στο φίλτρο για καθαρισμό, κάτι που θα κάνεις συχνά για να διατηρείς τη μονάδα σου σε άριστη κατάσταση.

  1. Η έξυπνη ψύξη

Ορισμένα κλιματιστικά κατασκευάζονται «έξυπνα», επιτρέποντάς σου να τα ελέγχεις και να τα προσαρμόζεις από το κινητό σου. Ίσως να μπορείς να τα συνδέσεις και με άλλες μονάδες ψύξης στο σπίτι σου.

  1. Η εγγύηση

Ορισμένα κλιματιστικά έχουν μεγαλύτερες εγγυήσεις από άλλα. Εάν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις μια νέα μονάδα, έλεγξε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για πληροφορίες και ρώτησε τον πωλητή σχετικά με την εγγύηση και το μοντέλο που σκέφτεσαι να αγοράσεις.

Ωραία, το αγόρασα! Τώρα, τι γίνεται με την εγκατάσταση και συντήρηση του κλιματιστικού μου;

Αρχικά, τηλεφώνησε σε έναν ψυχτικό για να σου αναλύσει/δείξει τις βασικές λειτουργίες του και να σου εγκαταστήσει την μονάδα του κλιματιστικού, γιατί αυτό είναι κάτι που απαιτεί τεχνογνωσία. Έπειτα:

  1. Κατανόησε πώς λειτουργεί το νέο κλιματιστικό σου.

Μπορείς να μάθεις εύκολα και γρήγορα πώς λειτουργεί ένα κλιματιστικό και ποιες είναι οι βασικές ανάγκες του. Διάβασε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή και άκουσε τις συμβουλές του ψυχτικού σου.

  1. Βάλε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη

Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες σού επιτρέπουν να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία για διάφορες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να την αυξομειώνεις αυτόματα, με αποτέλεσμα να εξοικονομείς χρήματα και να διαχειρίζεσαι την ψύξη σου χωρίς να το έχεις καν στο μυαλό σου!

  1. Άλλαξε το φίλτρο

Αρχικά, κλείσε τον γενικό ή την παροχή ρεύματος του κλιματιστικού. Στη συνέχεια, βγάλε το φίλτρο του και έλεγξέ το για τυχόν σκόνες ή ρύπους. Καθάρισέ το όσο πιο καλά μπορείς ή άλλαξέ το εάν είναι απαραίτητο.

  1. Βρες τις διαρροές αέρα στο σπίτι σου

Κλείσε όλα τα παράθυρα στο σπίτι και όλους τους ανεμιστήρες. Άναψε μερικά σπίρτα ή λίγο θυμίαμα και περπάτα αργά γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού. Οπουδήποτε παρατηρήσεις ότι ο καπνός βγαίνει ή απορροφάται, πιθανότατα υπάρχει διαρροή αέρα. Τώρα που τη βρήκες, κλείσ’ την!

Bonus tip: Είναι η μονάδα κλιματιστικού σου στο σωστό μέγεθος;

Το μέγεθος των κλιματιστικών είναι ανάλογο με τα κυβικά μέτρα που  μπορούν να ψύξουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αγοράζεις μια νέα μονάδα κλιματιστικού ή ανακαινίζεις το σπίτι σου. Εάν μια μονάδα κλιματιστικού έχει ισχύ για μικρότερο χώρο από αυτόν που έχεις, θα δυσκολευτεί πολύ να λειτουργήσει και να  ψύξει την ατμόσφαιρα, θα φθαρεί πιο γρήγορα και δεν θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του θερμοστάτη.

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb