Νέα

Αυτό είναι το μόνο είδος ζώου που έχει γιαγιάδες

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΜΑΡ 08, 2021

Αυτό είναι το μόνο είδος ζώου που έχει γιαγιάδες
Φωτογραφία από τον χρήστη Oleg Magni στο Pexels

Οι γιαγιάδες είναι από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην ζωή μας. Είναι οι διπλές μητέρες μας, οι άνθρωποι που πάντα μας φροντίζουν και μας κακομαθαίνουν κάπως παραπάνω.

Εκτός όμως από το ανθρώπινο είδος, φαίνεται ότι υπάρχει και ένα μοναδικό είδος ζώου που έχει στην οικογένεια του την έννοια της γιαγιάς. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως είναι περα για πέρα αληθινό.

Φαίνεται ότι ο καθηγητής Phyllis Lee έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη για τους γλυκήτατους ελέφαντες, οι οποίοι έχουν και αυτοί τις γιαγιάδες τους. Ο επιστήμονας συλλέγει για περισσότερα από 40 χρόνια στοιχεία για 800 διαφορετικούς ελέφαντες από το Εθνικό πάρκο Amboseli της Κένυας. Όπως έδειξε η έρευνα του, η επιβίωση ενός μωρού ελέφαντα φαίνεται ότι εξαρτάται από την παρουσία της γιαγιάς του.

Τα συγκεκριμένα ζώα ζουν σε μεγάλες οικογένειες, με μέλη που έχουν διάφορες ηλικίες. Το μεγαλύτερο ηλικιακά θηλυκό ζώο θεωρείται πάντα το κεφάλι μιας οικογένειας ελεφάντων. Αυτό είναι που οδηγεί τα υπόλοιπα μέλη για νερό και τροφή και φροντίζει τα μέλη της.

Επιπλέον, οι ελέφαντες κάνουν πιο συχνά γέννες όταν υπάρχει μια γιαγιά στην οικογένεια, γιατί είναι εκείνη που συνήθως προστατεύει τα μωρά, προσέχοντας το και απομακρύνοντας εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν μπροστά του. Ακόμα, μιας και οι ηλικιωμένοι ελέφαντες δεν αναταγωνίζονται τους νεαρούς στην τροφή, αφήνουν πάντα πρώτα τα μωρά να φάνε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Lee, πρόκειται για εξαιρετικά ευφυή ζώα και χρειάζονται  χρόνια μελέτης για να τους κατανοήσουμε πλήρως.

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb