Νέα

Μεγάλος Περίπατος: Ξεκινούν τα έργα στην πλατεία Συντάγματος ‑ Νέα αναστάτωση

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση ΙΟΥΝ 27, 2020

Μεγάλος Περίπατος: Ξεκινούν τα έργα στην πλατεία Συντάγματος ‑ Νέα αναστάτωση

Από τις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου (27/6) θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, που απελευθερώνουν περισσότερο δημόσιο χώρο, στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας.

Επίσης θα ισχύουν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την ομαλή διέλευση όλων των οχημάτων. Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων έκανε λόγο σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για μια παρέμβαση «η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια».

Συγκεκριμένα, στην Πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις αφορούν στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως) όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις (3) λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία (1) λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων. Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προσ την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.Στην παρούσα φάση, από αυτό το οδικό τμήμα θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση και αποβίβαση τόσο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όσο και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα φροντίσουν για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής.

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκτός από την απόδοση σημαντικού χώρου στους πεζούς, θα διευκολύνουν επίσης την διέλευση από την οδό Ερμού προς το κέντρο της Πλατείας, αφού η διάβαση των πεζών θα έχει μικρότερο μήκος.

Εναλλακτικές διαδρομές

Ο Δήμος Αθηναίων προτείνει εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των οδηγών.

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη:

  • Μέσω Ακαδημίας.
  • Μέσω Πειραιώς - Χαμοστέρνας - Καλλιρρόης.
  • Μέσω Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Επίσης, για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, με την τήρηση βέβαια όλων των προβλεπόμενων κανόνων υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο Μετρό (στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στον σταθμό Μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.
Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:

Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο Μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.

Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ. Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

Στην πλατεία Συντάγματος, οι επιβάτες μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Όθωνος, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας (από την οδό Όθωνος έως την οδό Φιλελλήνων) με νότια κατεύθυνση.

Τι θα γίνει με την οδό Κολοκοτρώνη;

Ενδεχομένως λόγω του μαθήματος που πήραν οι οδηγοί τις προηγούμενες εβδομάδες με το μποτιλιάρισμα στην Πανεπιστημίου ή και επειδή κατ' ουσίαν δεν επιχειρούνται δραματικές αλλαγές στην πλατεία Συντάγματος, πιθανότατα δεν θα προκληθεί το προ δύο εβδομάδων κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, η διευθέτηση για τα ταξί αποτελεί εν δυνάμει εστία νέων παρεξηγήσεων. Διότι συν τω χρόνω -μάλλον σε περίπου 15 ημέρες- θα δημιουργηθεί μια νέα πιάτσα, στην Καραγιώργη Σερβίας, η οποία θα έχει αντίθετη φορά στο πάνω τμήμα της. Πρακτικά η Καρ. Σερβίας δεν θα «κατεβαίνει» από Σύνταγμα προς οδό Αθηνάς, αλλά από την οδό Βουλής και κάτω.

Αυτό σημαίνει περαιτέρω ότι μαζί με το πάνω τμήμα της Καρ. Σερβίας αντιδρομείται η Βουλής, αλλά και το τμήμα της Κολοκοτρώνη, από τη συμβολή της με τη Σταδίου. Επομένως, τα οχήματα που κινούνται επί της Σταδίου με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, θα έχουν τη δυνατότητα να στρίψουν δεξιά στην Κολοκοτρώνη και αμέσως αριστερά στη Βουλής και ξανά αριστερά στην Καραγιώργη Σερβίας. Κατ' αυτό τον τρόπο θα προσεγγίζουν την πλατεία Συντάγματος. Θα μπορούν επίσης να στρίψουν δεξιά στη διασταύρωση Βουλής-Καραγιώργη Σερβίας και μέσω Περικλέους να φτάσουν στην οδό Αθηνάς, να κατέβουν από Λέκκα-Πραξιτέλους κ.λπ.

Όμως, κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα ρυθμιστεί η άνοδος της Κολοκοτρώνη για τα οχήματα που κατευθύνονται προς Κολωνάκι μέσω οδού Αμερικής. Όπως και ποια θα είναι στην πράξη η κατάσταση με το «φιδάκι» κόντρα στις παγιωμένες κυκλοφοριακές συνήθειες δεκαετιών στην περιοχή, ιδιαίτερα αφού τα ταξί θα κάνουν κατάληψη στο «Γ» (ή και το «Π») σε Βουλής-Καρ. Σερβίας ως το Public, με την κίτρινη φάλαγγα να ξεκινά ίσως ακόμη και από την Κολοκοτρώνη.

[ΠΗΓΗ]
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb