ΒETTER LIFE, BETTER ME ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 5 βήματα για να πετύχει κάθε σχέδιό σου

Όσα σου προτείνει ο Νικόλας Ουρανός, Life & Relationship Coach
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τα 5 βήματα για να πετύχει κάθε σχέδιό σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για τον οποίο χάνουμε τους στόχους μας και δεν τους πετυχαίνουμε είναι επειδή οι στόχοι μας δεν είναι S.M.A.R.T. Specific, Measurable, Attainable, Realistic και Τime-based).
Συγκεκριμένα:
• δεν είναι χρονικά προσδιορισμένοι,
• είναι ανέφικτοι,
• είναι εκτός ρεαλιστικών συνθηκών,
• είναι αφηρημένοι, δηλαδή δεν είναι μετρήσιμοι, και πολλές φορές,
• είναι μη συγκεκριμένοι και θεωρητικοί.
Σε κάθε τομέα του Τροχού της Ζωής, ο στόχος πρέπει να είναι πλήρης, να μην έχει, δηλαδή, αμφισβητούμενες περιοχές, να είναι συγκεκριμένος, να μπορούν, δηλαδή, να τον αντιληφθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, να είναι μετρήσιμος, να μην είναι, δηλαδή, διατυπωμένος μόνο ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά. (Για παράδειγμα, κατά πόσα χρήματα θέλεις να αυξήσεις το εισόδημά σου; Πρέπει να το γράψεις συγκεκριμένα.)

Επίσης, ο στόχος πρέπει να είναι εφικτός, να διαθέτει, δηλαδή, τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί, να είναι ρεαλιστικός, το  οποίο σημαίνει ότι, στον χρόνο που έχεις δώσει, οι συνθήκες πρέπει να επιτρέπουν να συμβεί, και, το πλέον βασικό, να είναι
χρονικά προσδιορισμένος.

Στο τελευταίο χαρακτηριστικό, οι περισσότεροι διστάζουν να δεσμευτούν και να επιλέξουν, καθώς θεωρούν πως, αν το υπερβούν, θα έχουν χάσει και τον στόχο. Ο χρονικός προσδιορισμός, όμως, έχει την έννοια της δέσμευσης ως προς τη δουλειά που θα κάνεις στο ενδιάμεσο διάστημα και όχι ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα και αν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία που έχεις θέσει για να βελτιώσεις, λόγου χάρη, τα οικονομικά σου ή για να βρεις την/τον κατάλληλο σύντροφο, ο στόχος θεωρείται πως βαίνει επιτυχώς αν εσύ στο διάστημα αυτό έχεις κάνει το καλύτερο που μπορείς και έχεις προσπαθήσει με όλες σου τις δυνάμεις και δυνατότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις περισσότερες φορές, όμως, παρά το άγχος που μας καταβάλλει ότι θα βγούμε εκτός… deadline, οι περισσότεροι κατορθώνουν όχι μόνο να πετύχουν τον στόχο τους, αλλά και μερικούς ακόμα παρεμφερείς.

Ο χρονικός προσδιορισμός γίνεται, λοιπόν, για να υπάρχει η εγρήγορση, η δυναμική προς τον στόχο, και σίγουρα πρέπει να βάλεις τον ελάχιστο χρόνο ενός εξαμήνου. Πάντα, όμως, αυτή η παράμετρος εξαρτάται από καθέναν προσωπικά, καθώς, ακόμα και για τον ίδιο στόχο, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες δυνατότητες ούτε το ίδιο χρονικό σημείο επίτευξης. Είναι μαγικό πώς δίνουμε το μήνυμα στο υποσυνείδητο και στο συνειδητό μας να φέρουν όλα αυτά τα γεγονότα, τους ανθρώπους, τα συμβάντα, τις ενέργειες.

Είναι μοναδικό πώς, σαν άλλοι σκηνοθέτες, είμαστε εμείς που δημιουργούμε την πραγματικότητά μας και την επιτυχία μας. Όταν αναλάβουμε πλήρη ευθύνη και δράση, όταν σταματήσουμε να καταλογίζουμε στους άλλους τα λάθη μας, όταν επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να
μη διαχέονται δεξιά και αριστερά, τότε μπορούμε πραγματικά να
κάνουμε θαύματα.

Για να ολοκληρώσεις, λοιπόν, τον στόχο σου, φρόντισε να περικλείει αυτές τις πέντε προϋποθέσεις. Χρειάζεται πραγματικά να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια και να μην παραλείψεις κανένα από αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά, τα οποία μετατρέπουν έναν απλό στόχο σε στόχο S.M.A.R.T.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 865 / position2: 1784
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb