THINK

Τι είναι η φτώχεια της περιόδου;

Eνα κοινωνικό φαινόμενο που μαστίζει τις γυναίκες χαμηλότερων εισοδημάτων
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τι είναι η φτώχεια της περιόδου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φτώχεια της περιόδου, ένα κοινωνικό φαινόμενο που είναι σημαντικό πρόβλημα για εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη, δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σοβαρά. Και μάλιστα, η Σκωτία δια νόμου αποφάσισε να το αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα χρονικά. Τι σημαίνει αυτό;

Παλαιότερα οι σερβιέτες φορολογούνταν ως προϊόν πολυτελείας και αυτή είναι η βάση του προβλήματος, γιατί «η περίοδος δεν είναι πολυτέλεια».

Με απλά λόγια, πως πολλές γυναίκες δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν σερβιέτες ή ταμπόν λόγω ανέχειας. Τον τελευταίο καιρό πολλές ΜΚΟ ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη στο πρόβλημα και καταβάλλουν προσπάθειες για να ενημερώσουν τον κόσμο και να βοηθήσουν πραγματικά τα κορίτσια.

Φωτογραφία από τον χρήστη RODNAE Productions στο Pexels

Ποτέ κανείς δεν αναρωτιέται πόσο κοστίζει το χρόνο σε μια γυναίκα το να έχει μια αξιοπρεπή προσωπική υγιεινή στη διάρκεια της περιόδου της. Κι όμως, είναι κάτι πολύ ακριβό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κομμάτια υφάσματος ή ακόμη και παλιές εφημερίδες! Ένα στα δέκα κορίτσια στην Αγγλία δεν μπορεί να αγοράσει ταμπόν ή σερβιέτες και το 14% φτιάχνει μόνο του με πανιά τα δικά του αυτοσχέδια προϊόντα περιόδου. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου χίλια κορίτσια στην εφηβεία τους. Είχαν προηγηθεί ρεπορτάζ σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Άλλα κορίτσια δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. Συμβαίνει. Και συμβαίνει εν έτει 2021.

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ινδία δε, είναι πλήρως απογοητευτικά τα στοιχεία. Αφενός μόλις το 12% των γυναικών έχει πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Andheri και  ενώ υπάρχει ένα ποσοστό που δεν έχει χρήματα για να τα αποκτήσει,υπάρχει κι ένα ποσοστό κοριτσιών και γυναικών που ντρέπονται να τα ζητήσουν. Πολλά κορίτσια αναγκάζονται ακόμη και να σταματήσουν το σχολείο μόλις αρχίσουν να έχουν περίοδο

Τι έχει αλλαχτεί στους νόμους;

Στη Γερμανία ο ΦΠΑ στα προϊόντα αυτά έχει μειωθεί στο 7% από τον Ιανουάριο, ενώ στο μέλλον προβλέπεται μειωμένη έμμεση φορολογία και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Αυστρία. Ταυτόχρονα ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ινδία και η Κένυα έχουν καταργήσει πλήρως τους φόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 407 / position2: 1109
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb