Dolce Vita

Το ποτάμι στη Λειβαδιά που φιλοξενεί ένα άγνωστο γυναικείο άγαλμα στον πάτο του

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΜΑΙ 12, 2021

Το ποτάμι στη Λειβαδιά που φιλοξενεί ένα άγνωστο γυναικείο άγαλμα στον πάτο του
Photo via taverna-onontas.gr

Στη νότια Λιβαδιά υπάρχει ένα ποτάμι που έχει ίσως την πιο σπάνια εικόνα που έχεις δει μέχρι τώρα από ποτάμι της Ελλάδας. Ο λόγος για τον ποταμό της Έρκυνας, ο οποίος διασχίζει την εν λόγω πόλη και καταλήγει στον Βοιωτικό Κηφισό. Εκτός από την απίστευτη φυσική ομορφιά, στο συγκεκριμένο μέρος βρίσκεται ημιβυθισμένο το άγαλμα μιας γυναίκας, της Έρκυνας.

Η πηγές του ποταμού βρίσκονται στην περιοχή Κρύα, όπου υπάρχει και το ομώνυμο χωριό και αποτελεί ένα γνωστό φυσικό πάρκο όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις βόλτες τους, ενώ είναι δημοφιλές και στους τουρίστες, λόγω των αιωνόβιων πλατάνων που έχει, τους μικρούς του καταρράκτες και τα πέτρινα γεφυράκια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Panos Pragiannis (@icon_pragiannis)

Σε ένα σημείο της διαδρομής, από τον πάτο του ποταμού ξεπροβάλλει η νύμφη Έρκυνα, με ένα λευκό άγλαμα της. Ο μύθος λέει ότι η ροή του συγκεκριμένου ποταμιού ξεκίνησε μια φορά που η Έρκυνα έπαιζε με την Περσεφόνη. Οι δυο τους ήταν φίλες πριν ο Πλούτωνας αρπάξει την Περσεφόνη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mirka Koutsouri (@mirka_mkk)

Μια μέρα λοιπόν που οι δυο κοπέλες έπαιζαν με μια χήνα στο άλσος Τροφωνίου, το ζώο απομακρύνθηκε και κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Στην προσπάθεια της να το πιάσει, η Περσεφόνη μετακίνησε μια μέτρα που βρισκόταν εκεί και έτσι βγήκε το ορμητικό νερό. Έκτοτε, οι πιστοί που ζητούσαν χρησμούς από το Μαντείο του Τροφωνίου λούζουνταν εκεί.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Argyris Marinis (@argyris_marinis)

Το άγαλμα της Έρκυνας βρίσκεται εδώ και αιώνες ξαπλωμένο σε συγκεκριμένο σημείο του ποταμού και όποιος το βλέπει εκπλήσσεται από το πόσο πολύ ταιριάζει στο τοπίο, αλλά και από την μαγική χροιά που δίνει, σαν να έχει βγει από παραμύθι.

Το ποτάμι της Έρκυνας είναι ένα από τα λίγα ποτάμια στη χώρα που έχει ονομασία θηλυκού γένους, μετά την Αράπιτσα στην Νάουσα, την Ερμίτσα στο Αγρίνιο, την Ζηλιάνα στην Πιερία και την Νέδα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitris Boiles (@dimitrisboiles)

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb