Νέα

Αυτό είναι το συστατικό που κρατάει τα ζευγάρια πάντα μαζί

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Δημοσίευση ΜΑΡ 17, 2023

Αυτό είναι το συστατικό που κρατάει τα ζευγάρια πάντα μαζί
Photo by Carly Rae Hobbins on Unsplash

Θα μπορούσε να το υπόσχεσαι σε όρκους αιώνιας αγάπης ή ακόμα και να το βάλεις γραπτώς στο προγαμιαίο συμβόλαιο, αλλά έτσι ίσως να μην ήταν όσο αληθινό χρειάζεται να είναι. Μπορεί επίσης η γιαγιά σου σε ανύποπτη στιγμή να σου είχε πει να επιλέξεις κάποιον που σε κάνει να γελάς. Και είχε δίκιο.

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έκανε μια μακροχρόνια μελέτη, ψάχνοντας τι είναι αυτό που κρατά τα ζευγάρια πάντα μαζί. Περισσότερα από 150 ζευγάρια συμμετείχαν στην έρευνα που ξεκίνησε το 1989. Και η κύρια απάντηση σε αυτό ήταν το γέλιο. Οι άνθρωποι που γελούσαν περισσότερο στη σχέση τους ήταν πιο ικανοποιημένοι από αυτή.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Ψυχολογίας, Robert Levenson, και σε ένα από τα πειράματα της τα ζευγάρια κλήθηκαν να συζητήσουν μια διαφωνία τους ή ένα πρόβλημα στη σχέση τους ενώ καταγράφονταν σε βίντεο. Ταυτόχρονα ο πολύγραφος σημείωνε τις διάφορες ψυχολογικές και φυσιολογικές τους αντιδράσεις.

Το γέλιο αποδείχτηκε ως ένα ισχυρό καταπραϋντικό στη συζήτηση, καθώς δεν την έκανε τόσο αγχωτική, έντονη ή δυσάρεστη. Και οδηγούσε τους δυο συντρόφους σε πιο ευχάριστα συναισθήματα.

Η καθηγήτρια Γνωστικών Νευροεπιστημών, Sophie Scott, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολίασε: «Παρατηρείς ότι ενώ το άγχος κάνει την εμφάνισή του, τα ζευγάρια που το αντιμετωπίζουν με γέλιο όχι μόνο ανακουφίζονται από την αρνητική επίδρασή του αλλά καταλήγουν να είναι και πιο ευτυχισμένα στη σχέσης τους». Μπορεί να μη συμμετείχε στην συγκεκριμένη έρευνα, αλλά η καθηγήτρια αναφέρει ότι το γέλιο δεν είναι κάτι σαν «μαγικό ξόρκι», αλλά είναι επιλογή των δυο συντρόφων να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο διαπραγμάτευσης, το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να συνεννοούνται καλύτερα.

Το γέλιο είναι η «κόλλα» που κρατά τα ζευγάρια μαζί σε οποιαδήποτε ηλικία. Όταν λείπει για παράδειγμα σε ηλικιωμένα ζευγάρια, έχει συνδεθεί με μειωμένη σeξουαλική δραστηριότητα. Κι ενώ υπάρχει από παλιά η αντίληψη ότι οι γυναίκες γοητεύονται από το χιούμορ, μια ανάλυση 10 μελετών με πάνω από δυο χιλιάδες συμμετέχοντες, έδειξε ότι και οι άνδρες με συντρόφους που έκαναν αστεία, ήταν πιο ικανοποιημένοι σε σύγκριση με τις συντρόφους ανδρών που αστειεύονταν συχνά.

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb