ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 τρόποι για να συνδεθείς με τη θηλυκή σου ενέργεια

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη feminine energy που όλες κρύβουμε μέσα μας!
Γράφει η MATINA KONTOY
7 τρόποι για να συνδεθείς με τη θηλυκή σου ενέργεια
Nextweb Studio

Όταν αναφερόμαστε στη θηλυκή και αρσενική πλευρά του εαυτού, συνήθως τις ταυτίζουμε με το φύλο και επομένως, περιμένουμε περισσότερες αρσενικές ποιότητες σε έναν άνδρα και περισσότερες θηλυκές σε μία γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας τη θηλυκή και την αρσενική ενέργεια. Η θηλυκή και η αρσενική αρχή είναι δύο διαφορετικές εσωτερικές δυνάμεις ή καταστάσεις που εμπεριέχονται στον καθένα μας και σχετίζονται με τον τρόπο έκφρασής μας και τη στάση μας απέναντι στη ζωή. 

Η αρσενική ενέργεια είναι πιο σταθερή και προβλέψιμη, έχει θέληση, διαύγεια και συγκέντρωση. Δημιουργεί δομή και κανόνες, εφαρμόζει τη λογική. Ορισμένα χαρακτηριστικά της αρσενικής ενέργειας είναι η καθαρή σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η γοητεία των προκλήσεων, η επιθυμία για αποδοχή και αναγνώριση, η ανεξαρτησία.

Από την άλλη, η θηλυκή ενέργεια είναι πιο αέρινη, κυλά διαφορετικά, έχει ξεχωριστή δυναμική. Είναι πιο απρόβλεπτη με κάποιον τρόπο και δεν μπορεί να εξηγηθεί πάντα με την αυστηρή λογική. Δεν ακολουθεί τους κοινωνικούς κανόνες, δεν μπορεί να περιοριστεί σε καλούπια και νόρμες και όσοι έχουν πιο έντονη τη θηλυκή τους ενέργεια ηρεμούν πιο εύκολα μέσα σε μία δύσκολη κατάσταση, ξέρουν πώς να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους, είναι δημιουργικοί, έχουν ενσυναίσθηση, βάζουν σε προτεραιότητα τα συναισθήματα, έχουν καλλιεργήσει αρκετά τις ικανότητες επικοινωνίας.

Σε καθεμία από εμάς συνυπάρχουν αυτές οι δύο ενέργειες και είναι μάλλον αδύνατον να επιτευχθεί η πλήρης ισορροπία, ανά περιόδους κάποια θα υπερτερεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περίεργο όμως, είναι πως αρκετές είμαστε «παγιδευμένες» στην αρσενική μας ενέργεια, προσπαθώντας να σπάσουμε γυάλινα ταβάνια, να αποδείξουμε στην πατριαρχική κοινωνία πως αξίζουμε μία θέση στο τραπέζι, να καταφέρουμε να τα κάνουμε όλα και να τα κάνουμε καλά.

Όμως, το να ενδυναμώνουμε διαρκώς την αρσενική μας ενέργεια εις βάρος της θηλυκής οδηγεί στο να νιώθουμε την ακατανίκητη επιθυμία για κάτι ξέγνοιαστο, για μία διαφορετική ελευθερία, για κάτι αυθόρμητο. Συχνά είναι σα να έχει φύγει η ενέργεια της ζωής από μέσα μας.

Πώς γίνεται να συνδεθείς με τη θηλυκή σου ενέργεια;

 

Ξεκίνα με το κατάλληλο morning ritual

Μην υποτιμήσεις τη δύναμη της φροντίδας και της περίθαλψης, αν θέλεις να συνδεθείς με τη θηλυκή σου ενέργεια. Οι περισσότερες ξυπνάμε το πρωί με βιασύνη και άγχος για να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας, χωρίς να δίνουμε πραγματικά σημασία στον εαυτό μας. Δοκίμασε την επόμενη φορά να ξυπνήσεις και να πεις στον εαυτό σου την πιο γλυκιά καλημέρα, με χαμόγελο και αγάπη. Ασχολήσου με κάτι που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, όπως το να περιποιηθείς τον εαυτό σου, να ακούσεις μουσική, να γράψεις τις σκέψεις σου σε ένα τετράδιο ή να διαβάσεις μερικές σελίδες από ένα βιβλίο. Οτιδήποτε μπορεί να σε χαλαρώσει και να σε κάνει να βρεις το κέντρο σου για να ξεκινήσεις όμορφα την ημέρα σου, ακόμα και αν χρειαστεί αν σηκωθείς πιο νωρίς απ' ότι συνήθως. 

Φωτ. αρχείου / pexels

Επένδυσε στη φροντίδα της εμφάνισής σου

Τις περισσότερες μέρες, ίσως δεν έχουμε τη διάθεση να προσπαθήσουμε περισσότερο για την εξωτερική μας εμφάνιση, κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα πριν βγούμε για να πάμε στις δουλειές μας. Όμως, η επαφή με τη θηλυκή μας ενέργεια επηρεάζεται και από το πόσο φροντίζουμε την εικόνα μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει να βάλεις το αγαπημένο σου κραγιόν, να φορέσεις ρούχα που σε κάνουν να αισθάνεσαι ξεχωριστή αλλά και οτιδήποτε άλλο βγάζει τη feminine πλευρά σου. Θυμήσου, το κάνεις αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό σου!

 

Ρίξε τις ταχύτητες

Εάν η καθημερινότητά σου τρέχει με τεράστιες ταχύτητες, δοκίμασε να κάνεις μία παύση. Ναι, είναι λογικό να τρέχεις να τα προλάβεις όλα, αλλά έτσι σου αποσπάται η προσοχή από τα αληθινά σου συναισθήματα και τις πραγματικές σου ανάγκες. Βρες μέσα στη μέρα σου εκείνες τις στιγμές που μπορείς να κοιτάξεις μέσα σου και να έρθεις σε επαφή με αυτά που νιώθεις και αυτά που έχεις πραγματικά ανάγκη. Δεν είναι κακό να καλοπιάνουμε πού και πού (ή και συχνά) τον εαυτό μας και να τον βοηθάμε όταν δυσκολεύεται. Εάν αισθάνεσαι εξαντλημένη, με burn out, σα να σε έχεις κοπεί σε χιλιάδες κομματάκια ψυχικά, πάρε μία βαθιά ανάσα. Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!

Να επιδιώκεις την επαφή με τη φύση

Σίγουρα έχεις βαρεθεί να ακούς ότι η επαφή με τη φύση είναι ίσως η πιο σημαντική δραστηριότητα που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη ζωή μας. Όμως η φύση είναι και ο ιδανικότερος τρόπος, τόσο για να έρθεις σε επαφή με τη θηλυκή σου ενέργεια, όσο και για να βρεις ξανά την εσωτερική σου ισορροπία. Περίπατος στη θάλασσα, κολύμπι (όχι μόνο το καλοκαίρι), περίπατος στο βουνό, κυριακάτικες εκδρομές για να απολαύσεις τον ήλιο, αλλά ακόμα και μία ολιγόλεπτη βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς ή της δουλειάς σου, μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις πολύ διαφορετικά. Ακόμα πιο ευεργετική είναι βέβαια και η ενασχόληση με την κηπουρική: λουλούδια, βότανα, υπέροχα χρώματα και αρώματα που θα έχεις δημιουργήσει εσύ ακόμα και από το μπαλκόνι σου! Αν δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις την κηπουρική, εδώ θα βρεις τις κατάλληλες συμβουλές που θα σε κάνουν σωστή plant mom στο πι και φι!

 Φωτ. αρχείου / pexels

Ενίσχυσε τη δημιουργικότητά σου
Όσο και αν το παραμελούμε, όλες έχουμε ανάγκη να βουτάμε στην εσωτερική μας δημιουργικότητα, με όποιον τρόπο και εάν εκφράζεται αυτή. Με χορό, τραγούδι, ζωγραφική, γράψιμο, χειροτεχνίες, κηπουρική, μουσική. Η δημιουργικότητα δεν εκφράζεται αυστηρά μέσω της τέχνης, οπότε ψάξε να βρεις εκείνη τη δραστηριότητα που σε απελευθερώνει.

 

Σωστή αναπνοή για εξισορρόπηση της ενέργειας

Η εναλλασσόμενη αναπνοή είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται στη γιόγκα και εκτός από την ηρεμία που χαρίζει, εξισορροπεί τη θηλυκή και αρσενική ενέργεια μέσα μας, εξισορροπώντας το δεξί και το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου. Καθόμαστε σε μια άνετη στάση και τοποθετούμε το δεξί χέρι με τον δείκτη και τον μέσο να ακουμπούν απαλά ανάμεσα στα φρύδια. Με τον αντίχειρα κλείνουμε το δεξί ρουθούνι και εισπνέουμε από το αριστερό. Για την εκπνοή κλείνουμε απαλά το αριστερό ρουθούνι με τον παράμεσο και εκπνέουμε από το δεξί. Εισπνέουμε από το δεξί (κρατώντας το αριστερό ακόμα κλειστό με τον παράμεσο) και έπειτα εκπνέουμε από το αριστερό (κλείνοντας το δεξί με τον αντίχειρα). Εισπνέουμε και εκπνέουμε χαλαρά, βαθιά, με τον αέρα να γεμίζει την κοιλιά, και σε ίσους χρόνους.

 

Έλεγξε τις προκαταλήψεις σου

Για ορισμένες γυναίκες, το να ανακαλύψουν τη feminine energy τους και να την απελευθερώσουν είναι κάτι πολύ δύσκολο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εσωτερικευμένος σ ε ξισμός ή και μισoγυvισμός τις κάνει να δυσκολεύονται να αποδεχτούν και να αναπτύξουν εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα τους που τις κάνουν να αισθάνονται ευάλωτες. Για αυτό είναι σημαντικό να εξετάζεις τις απόψεις που έχεις για τα φύλα με περισσότερη ενσυναίσθηση και τρυφερότητα απέναντι σε όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
17 / position1: 305 / position2: 1436
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb