Νέα

Το πιο επικερδές τραγούδι στον κόσμο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Δημοσίευση ΣΕΠΤ 18, 2022

Το πιο επικερδές τραγούδι στον κόσμο
Image by Freepik

Το 1893 οι αδερφές Hill ήθελαν ένα τραγούδι για την τάξη τους στον βρεφονηπιακό σταθμό, ώστε να το τραγουδάνε στα γενέθλια των παιδιών. Και σκέφτηκαν ένα απλό τραγούδι που σχεδόν 130 χρόνια αργότερα είναι το πιο επικερδές τραγούδι στον κόσμο.

Το γνωστό σε όλους «Happy Birthday», έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια όλα αυτά τα χρόνια, με τα δικαιώματά του να τα διεκδικούν πολλοί. Το 1990, η εταιρεία Warner Chapell τα απέκτησε έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων και τα έχει κρατήσει από τότε.

Σήμερα το τραγουδάκι της φέρνει έσοδα κοντά στα 2 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή περίπου 5 χιλιάδες δολάρια την ημέρα. Για να το χρησιμοποιήσει κάποιος σε ταινία ή την τηλεόραση θα πρέπει να πληρώσει 25 χιλιάδες δολάρια, κάτι που εξηγεί εν μέρει γιατί οι ηθοποιοί τραγουδούν συνήθως μια περίεργη ή διαφορετική εκδοχή στην οθόνη.

Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά είναι παράνομο να τραγουδήσεις το τραγούδι σε μια μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων που δεν έχουν συγγένεια, όπως ένα επαγγελματικό πάρτι, χωρίς να πληρώσεις δικαιώματα.

Το 2016 έληξε το αποκλειστικό δικαίωμα του τραγουδιού στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ θα λήξει το 2030. Κάτι που θα μας επιτρέπει να το τραγουδάμε ελεύθερα. Πάντως υπολογίζεται ότι έχει δώσει στους εκάστοτε ιδιοκτήτες του, πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα μόνο.

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb