Νέα

Σώθηκαν τελικά οι ιστορικοί κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ
Δημοσίευση ΦΕΒ 13, 2012

Σώθηκαν τελικά οι ιστορικοί κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων

Μια από τις πιο θλιβερές στιγμές των επεισοδίων της 12ης Φεβρουαρίου ήταν η πυρπόληση του ιστορικού κτηρίου της οδού Σταδίου που στεγάζει -μεταξύ άλλων- τους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων. Οι εικόνες που μεταδίδονταν από την τηλεόραση έδειχναν τις φλόγες να κατατρώγουν το κτήριο, ενώ τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για ολοσχερή καταστροφή. Παρόλα αυτά ήδη από αργά χθες το βράδυ η εικόνα βιβλικής καταστροφής άρχισε να ανατρέπεται μόλις οι υπεύθυνοι των κινηματογράφων απέκτησαν καλύτερη πρόσβαση στο χώρο. Τελικά, όπως πλέον είναι σαφές, οι κινηματογράφοι έχουν υποστεί μόνο εξωτερικές σοβαρές ζημιές. Το εσωτερικό τους είναι πρακτικά ανέπαφο και, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι, πρόκειται να ξαναλειτουργήσουν πολύ σύντομα…

Συγκεκριμένα η Γιούλη Τσακαλάκη, υπεύθυνη του Αττικόν και του Απόλλων, δήλωσε στο ΑΠΕ πως «οι αίθουσες των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων δεν κάηκαν και μόνο η είσοδος έχει υποστεί ζημιές».

Γιατί όμως το κτήριο αυτό είναι τόσο σημαντικό που επικεντρώθηκε γύρω του η θλίψη από τις καταστροφές της 12ης Φεβρουαρίου; Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια, κυρίως όμως το Αττικόν ήταν και παραμένει η ομορφότερη αίθουσα της Αθήνας, «σπίτι» για τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές εκδηλώσεις της πόλης.

Στη γωνία Χρήστου Λαδά και Σταδίου βρίσκονταν αρχικά κτήριο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ (κτισμένο μεταξύ 1870-1881), όμως μεταξύ των ετών 1914-1920 πραγματοποιήθηκε μια σημαντική επέμβαση σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944). Τότε ήταν που δημιουργήθηκε και το κινηματοθέατρο Αττικόν.

Η αίθουσα άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό το 1914 ως θέατρο και 6 χρόνια αργότερα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της 7ης τέχνης λειτουργώντας ως κινηματογράφος. Στη -σχεδόν- αιωνόβια ζωή του έχει φιλοξενήσει μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, φεστιβάλ, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, την πρώτη ροκ όπερα της Ελλάδας και (για την ιστορία) ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929, που προέβαλλε την πρώτη ταινία με ήχο, «Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ.

Η αίθουσα του Απόλλων είναι μεταγενέστερη και προστέθηκε στον υπόγειο χώρο του συγκροτήματος. Είναι η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα που το 1960 (μαζί με το Αττικόν) λειτούργησε με στερεοφωνικό ήχο. Αναδείχθηκε ιδιαίτερα μετά τις εργασίες ανακαίνισης του 2007, ενώ σήμα κατατεθέν της ήταν οι τεράστιοι πίνακες του Μεμά Τουλιάτου (αντίγραφα από τα έργα του Βακιρτζή) που απεικονίζουν τη Μέριλιν Μονρόε με τον Τζέημς Ντην και την Τζόαν Κόλινς

Να σημειώσουμε ότι από το ρεπορτάζ διαψεύδονται και οι πληροφορίες για σημαντικές ζημιές στον εξίσου ιστορικό κινηματογράφο ¶στυ (στην πλατεία Κοραή). Στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μίλησαν και οι αφοί Στεργιάκη, ιδιοκτήτες του ¶στυ, υποστηρίζοντας πως μόνο η είσοδος του σινεμά έχει υποστεί ζημιές και πως οι ίδιοι απέτρεψαν τους άγνωστούς εμπρηστές να ολοκληρώσουν το έργο τους. Το ¶στυ βρίσκεται στο ιστορικό υπόγειο της Κοραή, όπου κατά την περίοδο της κατοχής λειτουργούσε χώρος βασανιστηρίου. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής προέβαλε ταινίες και επίκαιρα για τα γερμανικά στρατεύματα. Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου ο κινηματογράφος υπολειτούργησε. Εκεί τις δεκαετίες του '50 και του '60 το ελληνικό κοινό μυήθηκε στο γαλλικό σινεμά, ενώ σΆ αυτή την αίθουσα γεννήθηκαν οι θρυλικές κυριακάτικες προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Περισσότερα Θέματα
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb