Νέα

Γιατί οι σκύλοι είναι ανθεκτικοί στην παγωνιά

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση ΙΑΝ 25, 2022

Γιατί οι σκύλοι είναι ανθεκτικοί στην παγωνιά
Photo by Tadeusz Lakota on Unsplash

Οι σκύλοι έχουν αυτές τις σχεδόν μαγικές πατούσες, με μαξιλαράκια λίπους, που τις εμποδίζουν από το να παγώνουν όσο εύκολα παγώνουν οι άλλοι ιστοί του σώματος – ενώ μάλιστα δεν έχουν καθόλου τρίχωμα!

Είναι εντυπωσιακό, αλλά λύκοι, αλεπούδες και σκύλοι διαθέτουν αυτές τις θαυματουργές πατούσες που τους επιτρέπουν να κυνηγούν σε εκτεταμένες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι σκύλοι μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά ακόμη και με αρκτικά ζώα, ως απόγονοι των λύκων. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να διατηρούν τα πιο εκτεθειμένα στο κρύο μέλη τους ελαφρώς πιο ζεστά. Παράλληλα, ο τρόπος της κυκλοφορίας του αίματός τους συμβάλλει ώστε να διατηρείται η θερμότητα του σώματος. Το ζεστό αίμα μεταφέρεται από την καρδιά στις πατούσες, μέσω των αρτηριών. Αυτή όμως η θερμότητα μεταφέρεται και στις φλέβες οι οποίες είναι παράλληλες με τις αρτηρίες. Έτσι, το αίμα ζεσταίνεται και κατά την επιστροφή του από τις παγωμένες πατούσες.

Τι κάνουμε μετά τη βόλτα

Οι σκύλοι είναι μακρινοί απόγονοι των λύκων, αλλά δεν είναι λύκοι. Επιπλέον, οι σκύλοι των πόλεων δεν είναι κυνηγόσκυλα του δάσους. Έχουν συνηθίσει διαφορετικά. Ο κίνδυνος να πάθουν υποθερμία και κρυοπαγήματα παραμένει, αν υπερβάλλουμε στη βόλτα τους. Είναι σημαντικό λοιπόν μόλις επιστρέψουμε από αυτή να:

  • Καθαρίσουμε τα πόδια από υπολείμματα πάγου με βρεγμένη με ζεστό νερό πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνουμε και τυχόν επικίνδυνες ουσίες που είχαν μεταφερθεί μέσα σε κομμάτια πάγου.
  • Στεγνώσουμε πόδια και σώμα με στεγνή πετσέτα.
  • Προσφέρουμε άφθονο νερό για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
  • Ενισχύουμε την κυκλοφορία στα πόδια, κάνοντας μασάζ στις πατούσες με μια απλή ενυδατική κρέμα.
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb