Dolce Vita

Κάτω τα χέρια από τις πατάτες: Δείτε γιατί πρέπει να τις εντάξουμε στην διατροφή μας

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΦΕΒ 19, 2024

Κάτω τα χέρια από τις πατάτες: Δείτε γιατί πρέπει να τις εντάξουμε στην διατροφή μας
pexels

Πολλοί διαιτολόγοι τις τοποθετούν στους εχθρούς μιας δίαιτας. Οι πατάτες έχουν την φήμη ότι εμποδίζουν την απώλεια κιλών, όμως οι ερευνητές με νέα έρευνα έρχονται να επισημάνουν την σπουδαιότητα των αμυλούχων λαχανικών.

Πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα λαχανικά που υπάρχουν. Η πατάτα με όποιον τρόπο και αν μαγειρευτεί χαρίζει στο τραπέζι μαι έξτρα απόλαυση, είτε σαν κυρίως γεύμα είτε σαν συνοδευτικό.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, όταν κόβουμε μαχαίρι τα αμυλούχα λαχανικά στερούμαστε σημαντικών διατροφικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Όσοι αντικατέστησαν τα αμυλούχα λαχανικά με δημητριακά για μία ημέρα σημείωσαν 21% μείωση του καλίου, 17% της βιταμίνης Β6, 11% της βιταμίνης C και 10% των φυτικών ινών.

Οι υδατάνθρακες από τις πατάτες είναι σημαντική ενέργεια για τον οργανισμό μας και κυρίως για τον εγκέφαλο μας, που όταν δεν λειτουργεί αρμονικά δίνει λάθος εντολές και στο τέλος νιώθουμε κουρασμένοι, απροσανατολισμένοι και είμαστε επιρρεπείς σε παρασπονδίες.

Ένας στους δύο που είχε έλλειψη ενέργειας κατέφυγε σε γλυκά και τροφές με ζάχαρη, που προσθέτουν λίπος και "κακές" θερμίδες.

Ο καλύτερος συνδυασμός για ένα πιάτο για κάποιον που κάνει διατροφή, είναι πρωτείνη και 1/4 αμυλούχους υδατάνθρακες, δηλαδή πατάτες.

Οι πατάτες ψητές είναι η καλύτερη επιλογή αφού δεν προσθέτουμε θερμίδες και λίπος, από το τηγάνισμα, ενώ στο βράσιμο χάνονται θρεπτικά συστατικά.

Ενώ μια έξτρα συμβουλή που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι οι πατάτες πρέπει να καταναλώνονται λίγη ώρα μετά το μαγείρεμα, αφού κρυώσουν αρκετά.

Περισσότερα Θέματα
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb