Celebs

«Αστροναύτες» στον βυθό των Αντικυθήρων


Δημοσίευση ΟΚΤ 01, 2014

«Αστροναύτες» στον βυθό των Αντικυθήρων

Ερευνητές με διαστημικές στολές βουτούν στα 300 μέτρα, για να ανακαλύψουν χαμένους θησαυρούς!

Μπορεί η προσοχή μας να είναι στραμμένη στις ανακαλύψεις της Αμφίπολης, όμως έρευνες γίνονται και στον βυθό των Αντικυθήρων.

Έλληνες, Ελβετοί και Αμερικανοί ερευνητές, φορώντας διαστημικές στολές, καταδύονται σε βάθος 300 μέτρων για την ανεύρεση υπολειμμάτων από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, που έκρυβε τον περιβόητο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Χρησιμοποιώντας ένα νέο σκάφανδρο, καναδικής κατασκευής, ονόματος Exosuit και κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, οι ερευνητές καταδύονται.

Το Exosuit ζυγίζει 240 κιλά και είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου. Η στολή αυτή μοιάζει πολύ με εκείνη των αστροναυτών, ενώ είναι το ίδιο εξελιγμένη, θα μπορούσαμε να πούμε. Καθελκύεται και ανελκύεται μόνο με τη βοήθεια γερανού, ενώ είναι εξοπλισμένη με ενδοεπικοινωνία, κάμερα, ειδικά φώτα, ρομποτικά χέρια με τσιμπίδα, ειδικά πετάλια στα πόδια, με τα οποία ο δύτης ρυθμίζει την κατεύθυνσή του, και προωθητήρες, που βοηθούν στην πλοήγηση της στολής.  

Το σκάφανδρο συνδέεται μέσω ενός λώρου με την επιφάνεια, ο οποίος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και με τη βοήθεια χημικών μηχανισμών απομονώνει το διοξείδιο του  άνθρακα και παρέχει στον δύτη το απαιτούμενο οξυγόνο. Επίσης, οι δύτες με το Exosuit μπορούν να μένουν πολύ περισσότερη ώρα στον βυθό.

Όσον αφορά τις έρευνες, έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 15 Οκτωβρίου.

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είχε εξερευνηθεί για τελευταία φορά το 1976, από τον διάσημο Γάλλο εξερευνητή Ζακ Υβ Κουστώ, ενώ πρώτη φορά ήρθε στο φως το 1900, τυχαία, αφού το βρήκαν κάποιοι σφουγγαράδες. Πάντως το σημαντικότερο εύρημα αυτού του ναυαγίου είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος χειροκίνητος  υπολογιστής και το πρώτο όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων.

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb