Η καλύτερη ελληνική μουσική από τα κανάλια του Arion Radio. Mουσικά νέα, videos, εκδηλώσεις και καθημερινά ειδήσεις που σου φτιάχνουν τη μέρα.
Νέα

Τι φώναξε ο άνδρας που χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν

Tον γύρο του κόσμου έχει κάνει από την Τετάρτη το χαστούκι που «έφαγε» ο Γάλλος πρόεδρος


Δημοσίευση ΙΟΥΝ 09, 2021

Τι φώναξε ο άνδρας που χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν

Πρόκειται για μεσαιωνική πολεμική ιαχή που έγινε σλόγκαν στα χείλη ακροδεξιών

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει από την Τετάρτη το χαστούκι που «έφαγε» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από πολίτη κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ντρομ. Στο βίντεο ο άνδρας που χτύπησε τον Γάλλο πρόεδρο ακούγεται να φωνάζει «A Bas La Macronie», που σημαίνει «Κάτω η Μακρονία», λίγο πριν χτυπήσει τον Γάλλο πρόεδρο.

Στη συνέχεια οι άνδρες ασφαλείας ακινητοποίησαν άμεσα τον νεαρό, ο οποίος ακούστηκε να φωνάζει «Montjoie, Saint-Denis», μία μεσαιωνική πολεμική ιαχή, η οποία χρησιμοποιούνταν από τα βασιλικά πολεμικά στρατεύματα ενώ διατηρήθηκε και μετά την κατάργηση του θεσμού της βασιλείας, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Η πολεμική ιαχή «Montjoie, Saint-Denis», έγινα αργότερα σλόγκαν στα χείλη ακροδεξιών σχηματισμών, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFM TV. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι ο πρώτο πολιτικό στη Γαλλία που δέχεται επίθεση υπό την εν λόγο ιαχή. Σύμφωνα με τη «Liberation» τον Απρίλιο του 2018, βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», δέχτηκε τούρτα στο πρόσωπο από οπαδό του ακροδεξιού κινήματος «Action francaise».

Τι σημαίνει η φράση
Πολλοί είναι οι συγγραφείς που προσπάθησαν να εντοπίσουν την προέλευσή της φράσης χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ό,τι πιο πραγματολογικό υπάρχει αναφορικά με την ετυμολογία του όρου αυτού, είναι η παρατήρηση πως, σε παλαιότερες εποχές, Mont-Joye ήταν η ονομασία λοφίσκων από πέτρες που σχημάτιζαν οι άνθρωποι, ώστε να διακρίνονται τα μονοπάτια. Θεωρητικά επιστρατεύτηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της μάχης της Μπουβίν μεταξύ των στρατευμάτων του Φιλίππου Β’ Αυγούστου και εκείνων του αυτοκράτορα Όθωνα Δ’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το 1214.

[ΠΗΓΗ]
Περισσότερα Θέματα
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb