Dolce Vita

Η ασθένεια που έχουν μισό εκατομμύρια Έλληνες και δεν το ξέρουν

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση ΜΑΙ 29, 2023

Η ασθένεια που έχουν μισό εκατομμύρια Έλληνες και δεν το ξέρουν
φωτό αρχείου, Pexels

Με αφορμή το συνέδριο της ελληνικής εταιρείας νοσημάτων θώρακος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι επιστήμονες προσπαθούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο να κάνει εξετάσεις για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ)

Ο Ηρακλής Τιτόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας νοσημάτων θώρακος, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μισό εκατομμύριο Έλληνες που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το γνωρίζουν. 

Έκανε λόγο για αδιαφορία σε συμπτώματα που θα έπρεπε να τους ταρακουνήσουν, όπως ένας τακτικός βήχας, ακόμα και αν δεν είναι ισχυρός. Όπως δηλώνει δεν κάνουν ούτε σπιρομέτρηση που είναι και η πιο απλή εξέταση, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ασθενής είναι να φυσήξει.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με ΧΑΠ, αφού λόγω της πανδημίας, οι ασθενείς δεν έκαναν εξετάσεις, απέφευγαν τα ελληνικά νοσοκομεία και οι συνήθειες τους επιβάρυναν τους οργανισμούς τους.

«Όσο αθώο και να το ακούτε το βηχαλάκι ή αντιλαμβάνεστε μια απλή δύσπνοια στην κόπωση, στην άσκηση, στο περπάτημα λίγων μέτρων ή παρατηρείτε αύξηση των πτυέλων, πρέπει να τα παρακολουθήσει γιατρός» επισήμανε ο πνευμονολόγος, Δρόσος Τσαβλής.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ενώ επισημαίνουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Αυτοί που θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να εξετάζονται συχνά, είναι οι καπνιστές και όσοι δουλεύουν σε περιβάλλον με σκόνες.

Τα συμτώματα που πρέπει να προσέξετε

  • Βήχας επίμονος για παραπάνω από έναν μηνά τον χρόνο και κυρίως πρωινές ώρες.
  • Αύξηση της παραγωγής του φλέματος.
  • Δυσκολία στην αναπνοή κατά την κόπωση και σταδιακά και στην ηρεμία.
× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb