Dolce Vita

Τελικά πόσο κακό κάνει το αλάτι;

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΑΥΓ 25, 2021

Τελικά πόσο κακό κάνει το αλάτι;
Φωτογραφία από τον χρήστη Kaboompics .com στο Pexels

Το σώμα σας χρειάζεται λίγο αλάτι κάθε μέρα για το νάτριο που περιέχει - όμως το πολύ νάτριο μπορεί να σας κάνει κακό.

H περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει τον όγκο του αίματος, αύξηση η οποία κάνει την καρδιά να ταλαιπωρείται μετακινώντας το αίμα μέσω των αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ειδικοί υπολογίζουν πως περισσότερο από το 30% του πληθυσμού παρουσιάζει αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία οφείλεται εν μέρει στην υψηλή πρόσληψη νατρίου.

Πόσο είναι το σωστό

Η πρόσληψη αλατιού μικρότερη από 5 γραμμάρια την ημέρα για ενήλικες βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας προσβολής. Το κύριο όφελος της μείωσης της πρόσληψης αλατιού είναι η αντίστοιχη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πώς κρατάμε την σωστή ισορροπία;

Mια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο που εστιάζει σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μέτρια υψηλή περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, και χαμηλή σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα είναι η τέλεια λύση!

Τρόποι για να τρώτε λιγότερο αλάτι

Επιλέξτε μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. 
Διαβάστε τις ετικέτες και επιλέξτε προϊόντα με χαμηλότερο νάτριο. 
Μάθετε πού κρύβεται το κρυμμένο νάτριο - δώστε βάση στα συστατικά!
Όταν τρώτε έξω, μπορείτε πάλι να περιορίσετε το αλάτι στο φαγητό σας. Προσπαθήστε να βρείτε επιλογές με χαμηλότερο νάτριο (πολλά franchise εστιατόρια (μπέργκερ, πίτσα και άλλα- έχουν διατροφικές πληροφορίες στους ιστότοπούς τους). Όταν τρώτε έξω, ζητήστε να ετοιμαστεί το πιάτο σας με λιγότερο αλάτι.
Εκπαιδεύστε τους γευστικούς σας κάλυκες να μην θέλουν τόσο αλατισμένα φαγητά - και σιγά σιγά θα συνηθίσετε.

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb